Narretief – proeftuin voor het boekenvak.

Wie we zijn

Narretief is een R&D-initiatief van auteurs, vertalers, redacteuren, persklaarmakers, vormgevers en illustrators, bijgestaan door uitgevers en boekhandels. We brengen bijzondere verhalen uit: buitenbeentjes en vergeten parels. We willen onderzoeken en laten zien hoe het ook kan. Met de zorg voor eigenheid, taal en beeld voorop, omdat kwaliteit overleeft. Samen met uitgevers die net als wij duurzame samenwerkingsvormen willen verkennen, of gewoon zelf. Narretief is één groot experiment met werkbare alternatieven voor het boekbedrijf.

 

Wat we doen…

…staat voor een groot deel open. Boekproducties, (luister)boeken, verhaalanimaties en kunst die de interactie opzoekt tussen woord en beeld, maar ook de ontwikkeling van leermethoden taal & literatuur: alles waar je verhaalgenot uit kunt halen en alles wat verhaalgenot bevordert en verhoogt.

 

…en waarom

Omdat de kern van elk verhaal zijn speelse eigenheid is. Omdat spelen met taal de taal levend houdt. Omdat sparren met ideeën een lenige geest oplevert (nog afgezien van een ruim hart en een heleboel zelfkennis). Omdat verhalen lezen en schrijven het ultieme onthaasten is. Omdat niets zo persoonlijk en eigen is als verbeeldingskracht, en omdat een gezond leesaanbod die eigenheid van makers en lezers viert en voedt met de grootst mogelijke diversiteit.

 

Intussen is de roep om vernieuwing van het boekenvak groot. Er klinken noodklokken over supermarktachtige verschraling, over de moordende race om de nieuwste titels, over haastwerk en uitglijers, over ontlezing. Net als in andere sectoren is de marktwerking het grote vraagstuk en lean-methodiek daarop het eerste antwoord. Geen kwaad antwoord, overigens. Maar hoe lean kun je gaan voordat iets anorectisch wordt? In plaats van om vernieuwing kunnen we misschien beter roepen om verduurzaming: geen business blijft overeind als het wezen ervan wordt afgebroken.

 

Meer informatie, een samenwerking bespreken, ons attenderen op een mooie titel, meeroeren in de pot? We horen graag van u: of u nu maker, lezer, of uitgever bent, overheid, bedrijf of particulier.

 

 

 

 

 

 

 

Contact

 

Anders Leonard Zorn, Im Herd, 1906

 

De Vertalerij

Wat we doen

Wie we zijn

Literair Vertaalatelier

De Ateliers

Gastlessen

Agenda